Menu

Een flexibel en modulair ventilatiesysteem, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie

di | 26 mei 2020

Anne Bulsing over het Air Excellent luchtverdeelsysteem:
“Installeren kan grotendeels prefab en is zó gebeurd”
 
Een flexibel en modulair ventilatiesysteem, geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Dat is Air Excellent van Ubbink. In de praktijk blijkt het luchtverdeelsysteem eenvoudig toepasbaar. Anne Bulsing, projectleider bij DRS Installatietechniek in Noardburgum, is er enthousiast over. “Het is slim, snel en bespaart tijd.”In opdracht van Notebomers Bouwgroep verzorgt DRS Installatietechniek het installatiewerk van ‘De Musketiers’ in Leek; een drietal woongebouwen met dertig koopappartementen in het hogere segment. “Als luchtverdeelsysteem hebben we gekozen voor Air Excellent van Ubbink”, vertelt Anne Bulsing. “Vooral het gemak van dit systeem biedt voordelen. Voorheen gebruikten we meestal stortkokers en afvoerkanalen van blik, die nogal arbeidsintensief zijn omdat je de tralieliggers van de vloer moet doorslijpen. Dit nieuwe product is van kunststof, dus licht van gewicht, en eenvoudig te koppelen aan een warmte-terugwinsysteem. Onze monteurs werken er graag mee, omdat de installatie niet veel tijd kost: het is plug-and-play. En de aannemer is blij dat de vloeren intact blijven.”

Optimaal inzetten
Voordat DRS Installatietechniek met het systeem aan de slag ging, heeft Anne Bulsing contact gezocht met Ubbink om mee te denken over de installatie. “We kregen praktische tips voor de toepassing ervan, net als verbeterpunten voor onze eigen installatietekeningen. Fijn dat ze hierover meedenken, hierdoor kunnen we het systeem optimaal inzetten. Ook bleek dat we met minder ventielen af kunnen: een mooie besparing die we zelf niet hadden gezien. Een belangrijk voordeel van Air Excellent is de voorbereiding door middel van prefab. Zo kun je van tevoren al de restrictieringen en adapters aanbrengen ten behoeve van de aansluiting op de kanalen. Ook kun je de luchtverdeelkast van tevoren inregelen, zodat het op de bouw alleen een kwestie is van leidingen op maat maken en vastklikken.”

Nameten is voldoende
Marcel Beune, technisch adviseur installatie bij Ubbink, legt uit: “De berekening van de weerstand kun je van tevoren al maken, waardoor je – na aansluiting van de slangen op de verdeelkast ­– alleen maar een nameting hoeft te doen. Dit scheelt kostbare tijd. En omdat je de ventielen in een vaste grote openstand plaatst, kan de gebruiker het systeem later niet – onopzettelijk – ontregelen. Je kunt zelf de berekeningen maken via onze online configurator, maar je kunt ons ook vragen om je hierbij te helpen of om te controleren of de door jou gemaakte berekeningen kloppen.” De ontwerptekeningen zijn te maken in zowel BIM, AutoCAD als Revit. “Praktisch”, vindt Anne Bulsing. “Ubbink is wat dat betreft net zo innovatief als wij: we kijken allebei graag waar het beter kan. Air Excellent is een degelijk product, geschikt voor iedere vloer. We gaan het zeker ook in volgende projecten toepassen.”Bent u geïnteresseerd in ons Air Excellent luchtverdeelsysteem? Lees verder >>


Back to top